Skip to main content

Okinawa Goju Ryu Karate-do

Okinawa Goju Ryu Karate-do is een ongewapende zelfverdedigingskunst. De oorsprong ligt in China waarmee Okinawa – vroeger een zelfstandig koninkrijk – tijdens de middeleeuwen goede betrekkingen had.

Go ju Ryu 剛  柔  流 betekent hard – zacht stijl en deze twee aspecten komen in vele vormen voor zoals voetenwerk (standvastig en snelle verplaatsing), technieken (harde stoten versus worpen), oefenmethoden (traditionele krachttraining versus ademhalingsoefeningen) etc.  De karakters Kara 唐 en Te 手 betekenen Chinese Hand. Het karakter Kara 唐 wordt in het Chinees uitgesproken als Tang zoals in Tang- dynastie: in die periode stonden de Chinezen bekend als Tang-mensen.

De term “Chinese” werd gebruikt uit respect voor de oorsprong, maar in een vergadering van Okinawaanse meesters op 25 oktober 1936 is besloten dit karakter te vervangen door een gelijk klinkend karakter Kara 空 wat leeg of lege betekent. De betekenis verandert hiermee in Lege hand 空 手. Hierdoor wordt ook het filosofische aspect beter benoemd. Ook werd het karakter Do 道 toegevoegd wat levensweg betekent. Een beoefenaar van Okinawa Goju Ryu Karate-do beoefent gedurende zijn leven de weg van de lege hand middels de hard-zacht stijl van Okinawa met als doel een beter mens te worden.

Het gehele lichaam wordt getraind van de tenen tot het hoofd waarbij het niet alleen om kracht gaat, maar ook om lenigheid, reactiesnelheid etc. Tegelijkertijd is het doel om ook mentaal sterker te worden: meer vastberadenheid, doorzettingsvermogen, concentratie, maar ook betere evenwichtigheid, normen, waarden en zelf-discipline.

Technisch curriculum

De zelfverdedigingstechnieken zijn bijzonder effectief en te gebruiken in vrijwel elke situatie, ook op hogere leeftijd.

Okinawa Goju ryu bevat vele technieken uit Monk Fist (Luohan Quan), Crane Fist (He Quan) en Tiger Fist (Hu Quan) van de Chinese provincie Fukien. Kenmerkend is het dichtbij gevecht waarbij vanuit snelle lichtvoetige verplaatsingen middels een vaak circulaire verdedigende techniek de tegenstander wordt vastgegrepen of vastgepakt van waaruit vervolgens een tegenaanval wordt ingezet. Er is een breed scala aan technieken, van eenvoudige stoten, slagen en trappen tot werptechnieken, grondgevecht, klemmen en gebruik van vitale punten. De encyclopedie van dit alles wordt gevormd door de kata’s. Elke beweging in een kata refereert aan praktische toepassingen (bunkai), variërend van simpel tot complex. Daarnaast bevatten de kata het fundament van vele andere aspecten zoals wortelen (standvastigheid), het genereren van kracht, spanning en ontspanning, absorberen van tegenkracht, centreren en focussen. Kortom alle aspecten welke eveneens noodzakelijk zijn voor effectieve technieken. Gevorderden leren deze toepassingen ook vanuit een vorm van Pushing hands genaamd kakie [spreek uit: kakie-ee].

Okinawa Goju-Ryu Karate-do is een compleet en complex training systeem – vrijwel alle aspecten van lichamelijke en mentale training zijn aanwezig. Naarmate u vordert, zult u steeds weer nieuwe uitdagingen zien…het houdt niet op. Enerzijds is dat lastig: in de moderne samenleving zijn we gewend dat alles middels een druk op een knop werkt. Men wil snel en vooral zonder veel moeite / complexiteit het gewenste resultaat bereiken. Het doel heiligt de middelen, nietwaar? En als het even moeilijk wordt, kies je toch gewoon wat anders?

Dit verklaart de populariteit van andere stijlen zoals Kick boxen: ze zijn verre van compleet en dus wordt sneller resultaat bereikt waarbij ook minder kennis benodigd is. Dit aspect komt ook naar voren in competitiesporten: middels een beperkt aantal technieken en oefeningen probeert men wereldkampioen te worden, denk bijvoorbeeld aan verspringen…maar zodra je niet meer verder kan springen, verslagen wordt door een betere springer of geblesseerd raakt, houdt het op…het doel is niet meer haalbaar, je kan misschien nog coach worden maar dat is het dan ook…  Hetzelfde zien we in beroepskeuzes: de trend is specialiseren, maar als men niet de juiste baan kan vinden wordt het moeilijk wat anders te bereiken…men valt in een gat…hoe te overleven?

Spirituele waarde

En hiermee wordt meteen de waarde van traditioneel Okinawa Goju-Ryu Karate-do voor de huidige moderne samenleving duidelijk:

  1. Je moet elke keer opnieuw een bepaalde “weg” afleggen om karate te trainen en deze weg bevat heel veel gevarieerde trainingsaspecten.
  2. Je moet een bepaalde instelling hebben om de diepere betekenissen van karate te kunnen begrijpen.
  3. Je maakt een proces door waardoor je het doel kan bereiken: karate als levenswijze.

Alleen door goede en intensieve training, ondersteund door de gedachte dat als je iets doet, je het goed moet doen, bereik je het doel: persoonlijke ontwikkeling in de breedste zins des woords. En daardoor zal je beter in staat zijn de problemen (lees: uitdagingen) in het dagelijks leven te accepteren, analyseren en op te lossen.

Het gaat om de weg.